top of page
Zoeken
  • ruud van rijsingen

Sigmund Freud ontmantelde de Westerse psyche. Hij doorzag het in de mens opgevoerde toneelspel. De splitsing van het IK. Een deel van ons IK (namelijk het aangepaste ‘Ego’) is voortdurend bezig om een ander deel (het ongeremde ‘Es’) in toom te houden. En te camoufleren. En dat zonder dat we het zelf door hebben. Subliem!

Maatschappelijk ongewenste impulsen worden innerlijk ‘gesublimeerd’. Dus omgezet in sociaal aanvaardbaar gedrag. Of vervuld op een wijze die niet opgemerkt wordt door de buitenwereld. De mens kan zo toch zijn verlangens vervullen, zonder negatieve consequenties.

Het Ego kent wel een prijs. De mens heeft door de sublimatie geen contact meer met zijn werkelijke behoeften. En geen controle meer over zijn gedrag. Ook het geheugen lijdt onder de sublimering door het Ego. En lichamelijk kan er schade ontstaan. In de tijd van Freud hadden mensen last van medisch onverklaarbare uitvalverschijnselen.

Freud is al een tijdje dood. Maar zijn onthulling van de psyche nog even relevant. Mensen zijn vreemden voor zichzelf. En vermommen hun authentieke gevoelens. Dit proces start al vroeg in het leven. Door kleinere en grotere frustraties en traumatisering van de psychologische oer-behoeften. Zo worden ze in feite gedwongen tot sublimatie.

Sublimatie is een ‘vervorming’ van het Zelf. Een figuurlijk verkrachting. Wat op latere leeftijd -door voortschrijdend verlies van empathie- zelfs tot verkrachting van anderen kan leiden. Een misdaad van de hoogste orde. Die het trauma van het daderschap tot gevolg heeft. Dat vervolgens weer ontkend moet worden.

Het is cruciaal dat we als volwassenen deze dynamiek in onszelf gaan herkennen. Anders blijft Freud tot in lengte der dagen actueel. En worden we eens in de zoveel tijd verrast door weer een beerput. Nu the Voice. Over tien jaar wellicht the Jab.

Dat een beerput lang onder radar kan blijven is namelijk ook een prijs van sublimatie. Met onze innerlijke vervorming vervaagt ook de blik op de wereld om ons heen.

Ik heb recent een aantal video’s gemaakt waarin ik de -enorme- impact van trauma en sublimatie in woord, beeld en kleur breng. Geïnspireerd op mijn eigen sublimaties. En door vele psychologische OerVaders. Zoals Freud, Jung, Assagioli, Maslow, Ruppert. Maar vooral ook door de belichaming en voeding van het Authentieke Ik door de OerMoeders. Vaak Sjamanen.

Ik kreeg rond de WilCyclus waar ik al jaren mee bezig ben, onlangs een belangrijke sleutel ‘door’: Trauma = Bevroren Ik (Blauw). Sublimatie = Ontwortelde/Overlevings Ik (Rood). Authentiek = Gezond Ik (Groen).

In de video’s is er ook aandacht voor de uitweg uit de vicieuze traumacirkel. Die uitweg is geen snelweg. Maar een proces van stap voor stap ‘vergroenen’ op het Autonome Pad. https://m.youtube.com/channel/UC5C0LXb_zedvJuVfJkDl_zQ
Comments


Blog
bottom of page