top of page
Zoeken
  • ruud van rijsingen

De beroemde uitspraak van Winston Churchill. In het kader van de oprichting van de Verenigde Naties. De crisis betrof de verschrikkingen van WO II. Maar zijn woorden zijn actueler dan ooit.

Juist als we diep in de shit zitten staan we -eindelijk- open voor verandering. Churchill wist waar hij over sprak. Hij leed zelf aan diepe depressies. In die zin vond ik zijn uitspraak altijd inspirerend.

Inmiddels overheerst een wrange bijsmaak. Van dit sterke staaltje psychologie kun je ook misbruik maken. Door de ene na de andere crisis te cultiveren. Angst en depressies te verspreiden. En zogenaamde ‘oplossingen’ door de strot te duwen.

Als je dit patroon eenmaal ziet, kun je het niet meer ont-zien. Je daalt steeds dieper in het konijnenhol. Je ogen wennen langzaam aan de duisternis. En je ziet de meest ongelofelijke dingen.

Terug op de aarde kijk je anders. Je bent immuun. Niet voor virussen. Of inflatie. Wel voor gecultiveerde angst. En kant en klare oplossingen. Je prikt er letterlijk en figuurlijk doorheen. Een vreemde gewaarwording.

Je wil graag helpen. De angst bij anderen wegnemen. Maar daar zijn ze niet van gediend. Integendeel. Jij bent degene die angst verspreid. En desinformatie. Je wordt een outcast.


De crisis heeft je dus toch te pakken. Maar hee. Never waste a good crisis. Je pakt de afslag die je anders over het hoofd had gezien. En je verandert dingen die je anders nooit had durven veranderen…

Comments


Blog
bottom of page