top of page
Zoeken
  • ruud van rijsingen

De snelweg is beperkt toegankelijk. Essentieel vervoer wordt toegelaten. De definitie van essentieel wisselt. Van dag tot dag. Veel mensen zijn gewend geraakt aan het wachten op toegang. Ze doden de tijd met hun telefoon.


Ze lezen dat wordt overwogen de snelweg weer volledig te openen. Dat in andere landen dit al gebeurt. Hun hoofd twijfelt. Kan dat allemaal wel? Is dat niet te snel? Liever een beetje snelweg dan helemaal geen snelweg, is hun redenatie.


Iets verderop staan een aantal vrachtwagen chauffeurs. Ze toeteren. En blokkeren de snelweg. Ze strijden tegen het aangekondigde rekeningrijden. En voor hun vrijheid. Voor hun broodwinning. Het ergert de automobilisten die onderweg zijn. Naar een pretpark. Of de meubelboulevard. Net nu dat vandaag weer mag.


Toch zijn er ook mensen die de vrachtwagen chauffeurs helpen. Water en brood brengen. En benzine. Tot afgrijzen van de regering. Je moet het natuurlijk met elkaar doen. Maar alleen als wij het zeggen. En op onze manier.


Sommige automobilisten zijn in de file getuige van de arrrestatie van medeburgers. Die met een jerrycan over de snelweg lopen. En volledig vreedzaam zijn. De automobilisten kijken weg. Het pretpark verdooft. Maar toch. Die nacht liggen er enkelen van hen wakker. Het knaagt.


De volgende dag zien ze een filmpje langs komen. Op de snelweg mag je de telefoon niet gebruiken. Maar in de file moet je wat. In het filmpje lucht een agent zijn hart. Hij kan het niet meer. Jerrycans afpakken van medemensen. En brood en water. Dit is niet waarvoor hij ooit agent was geworden.


Het filmpje van de agent gaat viral. Het bereikt miljoenen mensen. Twee dagen later roept dezelfde agent op om massaal brood en water te brengen. Aan de vrachtwagenchauffeurs. Hij weet dat zijn collega’s niet opgewassen zijn tegen mensenmassa’s.


En het gebeurt. Veel mensen geven gehoor aan dit verzoek. Ook mensen die gisteren nog baalden van de extra lange file. Hun geweten deed vannacht haar werk. En zo zien de vrachtwagen chauffeurs zich plots omringd. Door een kleurrijke mensenzee. De claxons worden ondersteund door ritmische drums.


De telefoon wordt massaal uitgeschakeld. Ze verstrekt toch geen informatie over de vrachtwagen chauffeurs. Hoogstens een klein berichtje. Over die twee gestolen vrachtwagens met boter op de banden.

Wordt vervolgd….


Cliffhanger: Bevolking raakt immuun voor nieuwe verdeel en heers technieken.

تعليقات


Blog
bottom of page