top of page
Zoeken
  • ruud van rijsingen

Uit psychologisch onderzoek is gebleken dat meer dan 70% van de mensen lijdt aan het zogenaamde 'oplichterssyndroom'. Je hebt het gevoel dat je een keer door de mand gaat vallen. Dat ze door gaan krijgen dat je eigenlijk niets weet. En niets kunt.

Het gevolg van het oplichterssyndroom is dat je het de echte oplichters niet moeilijk durft te maken. Je zult onderweg maar eens zelf door de mand vallen.

Je komt het fenomeen overal tegen. Zeker ook bij zogenaamd 'succesvolle' mensen. Als we de onderzoeken mogen geloven hebben van de honderdvijftig kamerleden er dus circa honderd last van het oplichtersyndroom. Die zullen dus niet tot het gaatje gaan.

De echte oplichters zijn gebaat bij het voortbestaan van het oplichterssyndroom. En zullen van jongs af aan dit fenomeen voeden. Sta daar maar eens bij stil. Dan merk je wellicht op hoe systematisch dit in onze maatschappij verankerd is.

Onder-Daan, Onder-Wijs, Onder-Zoek. Geen wonder dat we weinig Zelf-Vertrouwen hebben. De autoriteit buiten ons Zelf zoeken. Gemaskeerd en gemankeerd door het leven gaan. Voer voor oplichters.

Tijd om Auto-nomie, Auto-didaktiek en Authenticiteit centraal te stellen. Onze maskers af te zetten. Zelf op zoek te gaan. Naar onze eigen waarheid. Zodat we ons licht versterken. En de duisternis voorgoed op-lichten.

Kommentare


Blog
bottom of page