top of page
Zoeken
  • ruud van rijsingen


Op verzoek de volgende uit de psychologische trucendoos: gaslighting.

De term is afkomstig uit de film Gaslight uit 1944. (In Amerika ging het leven gewoon door…). In de film berooft een man zijn echtgenote stap voor stap van vertrouwen in haar eigen waarneming. Onder andere door de gaslampen om het huis steeds aan en uit te schakelen. Als zij hierover begint ridiculiseert hij haar observatie. Net zo lang tot ze haar eigen werkelijkheid inruilt voor de zijne.

Er bestond in 1944 nog geen psychologische term voor het subtiel manipuleren van iemands belevingswereld. Ondanks dat de geschiedenis bol stond van de voorbeelden. Er was aan de andere kant van de oceaan juist nog een heel volk aan bezweken. De term gaslighting ging dus een eigen leven leiden. We zijn nu bijna 80 jaar verder. Het lijkt een wetmatigheid dat gaslighting -dat zich doorgaans tussen twee mensen afspeelt- eenmaal in een mensenleven tot een collectief fenomeen uitgroeit. Een volk, of een aantal volkeren, worden door hun leiders gehersenspoeld. Een niet bestaande realiteit wordt tot leven gewekt.

Als het fenomeen gaslighting op collectieve schaal succesvol wordt toegepast komt het volk in een massapsychose. De pijn van collectief onderdrukte trauma’s komt vrij. En wordt uitgeleefd op een deel van de bevolking, die als zogenaamde zondebok gaat fungeren. Als het proces van de massapsychose eenmaal een kritische massa bereikt is er geen weg meer terug. De ontketende emotie moet en zal ontladen worden.

We zien in deze tijd opnieuw wereldleiders de bevolking hersenspoelen. De gaslampen worden voortdurend door hen aan- en uitgeschakeld. Om dit vervolgens met een uitgestreken gezicht te ontkennen. Het gevolg is voorspelbaar. Mensen vertrouwen niet meer op de eigen waarneming. Ziek zijn is niet langer een gevoel, maar een uitslag. Gezondheid niet afhankelijk van leefstijl, maar een prik. En vreedzame demonstranten zijn geen wereldverbeteraars, maar relschoppers.

En natuurlijk hebben we nooit gezegd dat we niet tot een prik-verplichting over zouden gaan. Ook niet indirect. En natuurlijk hebben we nooit beweerd dat het na twee vaccinaties welletjes zou zijn. Hoe kom je erbij?

Gelukkig gaat ook een massapsychose weer voorbij. Maar voor die tijd eist ze doorgaans slachtoffers. Vaak de mensen die immuun bleken voor de collectieve waan. De daders waren hun gezonde verstand even kwijt. En kunnen het zich allemaal niet zo goed meer herinneren. En de mensen die toekeken? Die pakken het gewone leven weer op. Ze willen verder. De gaskraan is toch dichtgedraaid?


Comments


Blog
bottom of page